Ett ungdomshus med kultur

På sommaren finns det alltid något att göra. Solen skiner, det är varmt ute, caféerna har öppet och man kan alltid gå och bada. Men när vintern tar över och det blir allt mörkare ute är det inte alltid så lätt att hitta på något att göra. Visst kan man gå hem till en kompis men när man är i tonåren och oftast fortfarande bor kvar hemma så kan det vara skönt att komma bort från familjen en stund. Kan man då inte vara ute för det är för kallt, slaskigt och inget är öppet så är ungdomshus en fenomenal lösning. Där kan ungdomar umgås tillsammans utan att någon tjatig förälder eller något irriterande syskon kommer och stör. Är det ett lokal ungdomshus så ökar dessutom chansen för att man ska stöta på andra vänner där, vilket alltid är ett plus.

I ungdomshus så råder det verkligen en så kallad ungdomskultur. Ungdomar har som alla vet ett eget sorts språk och det är även detta som gäller här. Även deras synsätt på saker och ting hägrar. Många ungdomar som besöker ungdomshus känner sig extra trygga där och det ungdomshus som de besöker blir oftast till ett andra hem. När deras föräldrar bråkar, när killen spelar svår och när kompisarna sviker så vet de att de alltid kan bege sig till deras ungdomshus som då blir en fristad där alla bekymmer försvinner för en stund. Det kan även vara befriande att få komma till ett ställe där det råder ungdomskultur för ett tag, alla förstår ens problem och tänker på samma sätt som en själv gör. Oavsett om man är punkare, emo, fjortis eller hiphopare så finns det en ungdomskultur för varje individ. I ett ungdomshus hittar man alltid någon som liknar en själv och förstår sig på en.

Lite av ungdomskulturen består av att ungdomar är vilsna i jakten på att finna sig själva. Även om ingen vuxen kan göra denna resa åt dem så kan det ändå kännas tryggt att veta att de finns där och stödjer en. På vissa ungdomshus finns det personal som är utbildad inom dessa frågor och har erfarenhet av ungdomar som är vilsna. De finns där som stöd och samtalskontakt. Ibland kan bara själva huset vara en räddning, ett ställe att komma till istället för att vara hemma ensam med sina tankar. De som jobbar där har även bra erfarenhet av att fånga upp ungdomar i tid.